Újszülött-babafotózás

 

MIKOR FOTÓZTASSUNK?

Az újszülöttek fotózására érdemes minél előbb, lehetőleg a baba kéthetes koráig sort keríteni. A legjobb az első 10 nap, mert ilyenkor a babák még elég aluszékonyak, nem ébrednek fel a mozgatásra, könnyen „hajtogathatóak” és gyorsan elaltathatóak. Az apró tejallergiák, kis kiütések és foltok még nem jelennek meg (amennyiben mégis, nyugodj meg, könnyen retusálhatóak). Amennyiben főként alvós fotókra vágysz, akkor erre az időszakra kell időzíteni a fotózást.

Érdemes még a szülés előtt időpontot egyeztetnünk, mert több napot is szabadon kell hagynunk a szülés várható napja körül. A pontos időpontot megbeszélhetjük a szülés utáni egy-két napban, mert ekkor látod már Te is, hogy a babád mikor aluszékonyabb.

 

ujszulott_menuhoz

 

Amennyiben lehetőség van rá, próbálj meg olyan ruhát adni rá melyet könnyű levenni, nem kell a fején áthúzni, így esélyünk van rá, hogy az öltözködést is átalussza a babuci, amikor megérkeztek.

Szívesen veszem a saját ötleteket is (vagy, ha más internetes oldalakon láttál újszülött fotókat), de itt is érvényes az örök szabály, a kevesebb néha több. Vegyük figyelembe, hogy egy-egy beállítás sok időt vesz igénybe, hogy minden tökéletes legyen, ezért a kapkodás a minőség rovására mehet.

Ha nem újszülöttel, hanem nagyobb babával tervezed a fotózást, akkor érdemes megvárni a következő lépcsőfokot, amikor már ül. Ilyenkor készülnek a mosolygós, vidám képek, mivel alvás közben már nem lehet őket lefotózni (túlságosan éberek már, és felébrednek a fényképezőgép zajára). Célszerű a baba aktívabb időszakára foglalni az időpontot, nagyobb alvás utánra, és egy két kedvenc játékot, alvós állatkák magatokkal hoznotok.

NEM FÁZIK MEG A BABA?

A levetkőztetett baba hamar fázni kezd, piros foltos/márványos bőrű lesz, ezért célszerű a fotózásra használt szobát a szokottnál jobban befűteni és már a fotózás előtt egy órával legalább 24 fokosra felmelegíteni. Ez persze még kevés, ezért a meztelen képek készítésekor minden esetben hősugárzót használok, amellyel a baba felé lehet irányítani a meleget.

KIEGÉSZÍTŐK

Egy nyugodtan alvó baba önmagában is gyönyörű fotótéma, de egy-egy ízléses takaróval, sapkával, fejpánttal még színesebbé, és esztétikusabbá lehet varázsolni. Sok-sok ilyen kellékem van.

Amennyiben ruhában is szeretnéd lefotóztatni babádat (vagy családi fotók is készülnek) figyelj oda a ruházatra is. Legyen a ruha minél egyszerűbb és világos színű, kerülni kell a nagy mintákat (felnőttekre és tesókra is igaz), mert elvonják a figyelmet. Sok esetben az édesanya szolgál háttérül a fotókon, ezért neki is érdemes egyszínű ruhába öltöznie, és odafigyelni a kezek ápoltságára is, mert egy baba popsira tett kézen is látszanak a részletek.

APRÓ BALESETEK

Mivel kisbabákról van szó, ezért előfordulhatnak kisebb „balesetek”, amennyiben teljesen meztelen képek készülnek. Ezek miatt ne aggódj, fel vagyok készülve mindenre, bár néha érhet meglepetés (legutóbb egy kisfiúcska pisilte nyakon magát háton fekve J ). Gyerekek fotózása esetében fontos dolog a rugalmasság, mind a szülők, mind a fotósok részéről, nem kell tehát folyton zavarban lennetek és mentegetőznötök, ha a babátok lepisil/lekakil valamit, vagy sír. Van idő megetetni, megnyugtatni, elaltatni a babát, a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat ti is és a baba is. Ha úgy érzed, hogy a babádnak egy beállítás közepén szüksége lenn egy kis ölelésre, akkor vedd fel, ringasd kicsit, hiszen a Te gyereked, Te érzed a legjobban, hogy éppen mire van szüksége. Bármikor tarthatunk pihenőt. Éppen ezért a babafotózásra kb. 3 órát szoktam szánni.

 

Friss képekért kövesd a blogot!

H&H Color Lab